Auteur: admin

Wisselkind

Bij het updaten van mijn website leek het me leuk om mijn meest recente verhaal met jullie te delen. Wisselkind is weer Scandinavische Neofolkcore zoals jullie van me gewend zijn uit Uit De Diepte, ditmaal met een historische insteek.

Tijdens de lockdown schreef ik dit korte verhaal naar aanleiding van een van mijn favoriete podcasts. Grøss Og Gru vertelt elke aflevering over de geheimzinnige en gevaarlijke wezens die de duistere bossen, bergen en moerassen van Scandinavië bevolken, en verzamelt verhalen en ooggetuigenverslagen van mensen die aanvaringen hebben gehad met deze wezens.

De aflevering over de Vetter, bovennatuurlijke wezens die op het platteland waken over bos, boerderij en melkvee, herinnerde me aan een verhaal dat een Zweedse vriend me ooit eens vertelde over een volkje dat hij di sma undar jordi noemde, de kleinen onder de aarde. De Vittra, zoals ze in Zweden heten, wonen in ondergrondse oorden parallel met die van de mensen, maar in een heel ander tijdscontinuüm. Hun woonplaatsen zijn verbonden met elkaar door ondergrondse wegen, en wanneer je als mens geen rekening houdt met waar je gaat of bouwt, kunnen de Vittra wraak nemen.

Melk buiten zetten voor het kleine volk – John Bauer

Daarentegen, wanneer je wel rekening houdt met de Vittra door bijvoorbeeld hardop aan te kondigen wanneer je met heet water loopt of wanneer je buiten wildplast, en af en toe wat warme grutten voor hen buiten te zetten, zorgen ze goed voor je vee. Soms lenen ze weleens een koe of een geit, maar wanneer je die terugkrijgt, geeft die vaak meer melk dan voorheen. Als je echt geluk hebt, geven ze je als dank zelfs meer vee terug dan ze geleend hebben.

Wisselkind speelt zich af tijdens de nasleep van de Schoonse oorlog (1674-1679), een conflict dat voortkwam de financiële moeilijkheden waarin Zweden zich tijdens de roerige Grootmachtstijd bevond.

De slag om Lund – Johann Philip Lemke

Veteraan Ingmar, die een succesvolle carrière als bouwtechnicus heeft moeten opgeven om in het zuiden op twee fronten de invasie van de Denemarken-Noorwegen te bevechten, trekt zich met een slecht geheelde musketwond terug op het platteland van Midden-Zweden, waar zijn familie vandaan komt.

Vlak voor hij daar een verlaten hoeve betrekt, waarschuwt een vreemde jongen hem voor de bovennatuurlijke wezens die daar al hun intrek hebben genomen, en die geen middelen schuwen om hun domein voor zichzelf te houden. 

Ingmar heeft de dood meerdere malen in de ogen heeft gekeken en bezit weinig ontzag meer voor abstracte dreigingen. Maar dan gebeurt het eerste onverklaarbare ongeluk…

Lees het hele verhaal hier: Wisselkind

Boekpresentatie Brave New Love The Readshop Lelystad

Op zaterdag 14 juli presenteren de schrijvers Marijke F. Jansen, Jen Minkman en Lysander Mazee de gloednieuwe verhalenbundel Brave New Love bij The Read Shop Kroonpassage in Lelystad. Brave New Love bevat tien romantische verhalen voor jong volwassenen van verschillende auteurs. Hierin spelen diversiteit en jezelf durven zijn een centrale rol. Met deze bundel probeert uitgeverij Dutch Venture Publishing diversiteit op een positieve manier onder de aandacht te brengen met als belangrijkste boodschap: durf jezelf te zijn. De boekpresentatie bij The Read Shop start om 14.00 uur. Toegang is gratis!

Artistieke vrijheid versus redactie?

Onlangs kreeg ik de vraag of ik me aangetast voel in mijn artistieke vrijheid wanneer een redacteur ingrijpende veranderingen wil zien in een verhaal. De vraag kwam van een universitair docent, die zelf veel ervaring had met de strenge redactie van zijn wetenschappelijke publicaties. Mijn antwoord daarop was: nee. Een verhaal of een boek schrijven doe je niet alleen. Mijn ervaring is altijd geweest dat je altijd een beter resultaat neerzet in samenspraak met iemand anders, dan wanneer je je alleen blind staart op je eigen werk.

Het grootste plezier van het schrijven zit hem bij mij juist in het delen van mijn ideeën, de feedback van proeflezers en redacteurs, en de uitdaging om daarmee boven jezelf uit te stijgen. Je hebt proeflezers en redacteurs als auteur hard nodig om te kunnen blijven groeien in je vak.

Schrijven is een vak als alle andere, en een vaardigheid die je kunt leren. Natuurlijk moeten de ideeën en motivatie om te schrijven uit jezelf komen, maar je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden, of te wachten tot zich plotseling een ongekend talent in jezelf manifesteert. Hoe je een goede narratieve structuur smeedt en hoe je personages ontwikkelt kan je niet alleen ontdekken door goede boeken te lezen en te observeren hoe anderen het aanpakken; veel ervaren schrijvers bieden ook heel concreet en waardevol advies.

Wetenschappelijke publicaties en fictie hebben daarmee ook iets gemeen. Hoe beter je research, hoe minder de redacteur hoeft in te grijpen!

Wat research betreft, mag je ook je publiek niet onderschatten als auteur. Lezers hebben een ontwikkelde smaak. Ze weten wat goed is en wat niet, welke schrijver zijn spreekwoordelijke huiswerk heeft gedaan. Ik doe daarom research naar de kleinste dingetjes, al is het maar hoe lang het lopen is van het universiteitsziekenhuis naar de wetenschapsbibliotheek in Oslo, of welke vissen het meest voorkomen op een bepaalde plek in de Noordzee. Die dingen maken het echt. Die dingen dagen je uit om gaten in het plot hermetisch te dichten als blijkt dat iets dat je voor ogen had eigenlijk niet kan. Om betere scenes te schrijven. Fouten maken doe je toch wel, of je nu een verhaal van tien of tachtigduizend woorden schrijft. Het blijft een complexe klus.

Voor Uit De Diepte heeft Jen Minkman van Dutch Venture Publishing de redactie verzorgd, en ik heb immens veel aan haar professionele blik op mijn werk gehad. Het herschrijven van het verhaal aan de hand van Jens advies heeft Uit De Diepte naar een hoger niveau getild. En aan de recensies van Brave New Love te lezen, die Uit De Diepte er vaak uitlichten als aanrader, heeft deze samenwerking enorme waarde gehad. Ik houd redacteurs dus in ere!

 

 

Signeersessie Boekhandel Haasbeek Alphen aan den Rijn 8 juli

Zondag 8 juli ben ik samen met Sophia Drenth, auteur van Bloedwetten, en Jen Minkman, auteur en eigenaresse van Dutch Venture Publishing, aanwezig bij boekhandel Haasbeek Centrum. Van 14:00 tot 16:00 signeren wij exemplaren van Brave New Love, en onze andere werken. Dus neem je favoriete boek van Jen en Sophia mee en kom gezellig langs om een praatje te maken met ons!

Het adres van Boekhandel Haasbeek is Julianastraat 26 in Alphen aan den Rijn.

YA Summer Bookloving Event

1 juli organiseert boekhandel Van Piere in Eindhoven het YA Summer Bookloving event. Samen met de andere auteurs van Brave New Love ben ik hier aanwezig om de bundel te presenteren.

Young Adult Event Drachten

Vrijdag 18 mei aanstaande ben ik samen met Miranda Peters, auteur van o.a. het onlangs uitgekomen Hart van Glas, aanwezig bij het Young Adult  Event van boekhandel Van Der Velde in Drachten. Wij zullen hier spreken namens de auteurs van de bundel Brave New Love, die deze zomer uitkomt bij Dutch Venture Publishing. Tijdens dit event is het mogelijk om Brave New Love te bestellen, en boekhandel Van Der Velde verloot een exemplaar van de bundel onder de preorders die deze avond geplaatst worden. Het programma, dat om 19:30 begint, ziet er heel gezellig uit, en ik heb er erg veel zin in!

 

 

 

© 2022 Lysander Mazee

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑