Bij het updaten van mijn website leek het me leuk om mijn meest recente verhaal met jullie te delen. Wisselkind is weer Scandinavische Neofolkcore zoals jullie van me gewend zijn uit Uit De Diepte, ditmaal met een historische insteek.

Tijdens de lockdown schreef ik dit korte verhaal naar aanleiding van een van mijn favoriete podcasts. Grøss Og Gru vertelt elke aflevering over de geheimzinnige en gevaarlijke wezens die de duistere bossen, bergen en moerassen van Scandinavië bevolken, en verzamelt verhalen en ooggetuigenverslagen van mensen die aanvaringen hebben gehad met deze wezens.

De aflevering over de Vetter, bovennatuurlijke wezens die op het platteland waken over bos, boerderij en melkvee, herinnerde me aan een verhaal dat een Zweedse vriend me ooit eens vertelde over een volkje dat hij di sma undar jordi noemde, de kleinen onder de aarde. De Vittra, zoals ze in Zweden heten, wonen in ondergrondse oorden parallel met die van de mensen, maar in een heel ander tijdscontinuüm. Hun woonplaatsen zijn verbonden met elkaar door ondergrondse wegen, en wanneer je als mens geen rekening houdt met waar je gaat of bouwt, kunnen de Vittra wraak nemen.

Melk buiten zetten voor het kleine volk – John Bauer

Daarentegen, wanneer je wel rekening houdt met de Vittra door bijvoorbeeld hardop aan te kondigen wanneer je met heet water loopt of wanneer je buiten wildplast, en af en toe wat warme grutten voor hen buiten te zetten, zorgen ze goed voor je vee. Soms lenen ze weleens een koe of een geit, maar wanneer je die terugkrijgt, geeft die vaak meer melk dan voorheen. Als je echt geluk hebt, geven ze je als dank zelfs meer vee terug dan ze geleend hebben.

Wisselkind speelt zich af tijdens de nasleep van de Schoonse oorlog (1674-1679), een conflict dat voortkwam de financiële moeilijkheden waarin Zweden zich tijdens de roerige Grootmachtstijd bevond.

De slag om Lund – Johann Philip Lemke

Veteraan Ingmar, die een succesvolle carrière als bouwtechnicus heeft moeten opgeven om in het zuiden op twee fronten de invasie van de Denemarken-Noorwegen te bevechten, trekt zich met een slecht geheelde musketwond terug op het platteland van Midden-Zweden, waar zijn familie vandaan komt.

Vlak voor hij daar een verlaten hoeve betrekt, waarschuwt een vreemde jongen hem voor de bovennatuurlijke wezens die daar al hun intrek hebben genomen, en die geen middelen schuwen om hun domein voor zichzelf te houden. 

Ingmar heeft de dood meerdere malen in de ogen heeft gekeken en bezit weinig ontzag meer voor abstracte dreigingen. Maar dan gebeurt het eerste onverklaarbare ongeluk…

Lees het hele verhaal hier: Wisselkind